‘Eenzame Hoogte’, een portret van Jan Pieterszoon Sweelinck

Op 17 en 18 juni geeft Blokfluitensemble Praetorius twee concerten met werken van Jan Pieterszoon Sweelinck. In dit concert klinken een aantal parels uit het oeuvre van Sweelinck, waaronder de bekende ‘Chromatische Fantasie’.
Jan Pieterszoon Sweelinck wordt alom gezien als de grootste componist die ons land heeft voortgebracht. Weinig Nederlandse componisten uit die tijd konden zijn vakmanschap evenaren. Sweelinck stond daarmee op ‘Eenzame Hoogte’. Veel van zijn werk is ook onbekend gebleven, maar de laatste tijd begint er meer belangstelling voor zijn werk te komen. Praetorius wil daar ook graag zijn steentje aan bijdragen en in dit concert de veelzijdigheid van deze grootmeester belichten.
Het wereldlijke en geestelijke vocale werk in het programma zal uitgevoerd worden in een combinatie van solozangers en blokfluitensemble. De klavierwerken worden puur instrumentaal uitgevoerd. Praetorius maakt in de bezetting gebruik van een combinatie van hoge en lage fluiten, waardoor een mooie, evenwichtige klank ontstaat, die het publiek steeds weer verrast.
Het instrumentarium dat gebruikt zal worden voor ’Eenzame hoogte’ is een consort van Renaissanceblokfluiten, dat ter beschikking gesteld is aan het ensemble. Een unieke set instrumenten die door de sonore klank bij uitstek geschikt is voor het vertolken van dit repertoire.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Prinsenhaven Fonds, onderdeel van:

Terug naar programma's