“Passie voor Passie 2013”                                                                

De Matthäus Passion, vertolkt door Praetorius en het Retorisch Kwartet
In een eeuwenlange traditie van passiemuziek voor de veertigdagentijd, waarin het lijden van Christus centraal staat, heeft Johann Valentin Meder (1649 – 1719) de Matthäus Passion gecomponeerd. Zijn tijdgenoot Johann Sebastian Bach, wiens bekende Passionen in de passietijd regelmatig klinken, was toen 16 jaar oud.
Johann Valentin Meder is tegenwoordig een bijna volledig vergeten componist, maar stond tijdens zijn leven en vele jaren na zijn dood in hoog aanzien. Zijn werk klonk zijn toehoorders destijds modern in de oren! De lengte van zijn werk was bovendien aanzienlijk korter dan gebruikelijk en hij schreef voor een kleine bezetting van 25 personen.

Praetorius heeft voor dit project deze bijzondere compositie in een speciaal jasje gestoken, waarbij alle instrumentale partijen en begeleiding van de koorpassages worden vertolkt op de blokfluit! Een oratoriumpassie is echter niet denkbaar zonder vocalisten, die in deze uitvoering zowel de solo’s als ook de koorpassages voor hun rekening nemen. “Passie voor passie” zal worden verwacht van zowel muzikant als toehoorder tijdens de vertolking van deze serieuze en emotioneel geladen muziek.

 

Terug naar programma's