'Oid, Oid Los Vivientes!’

'Oid, Oid Los Vivientes!’ oftewel ‘Hoor, hoor alle mensen’ is een project van Kamerkoor Con Passione en blokfluitensemble Praetorius met begeleiding van percussionist Sattar Al-Saadi en medewerking van toneelspeler John Hoogenboom van Status-Apart.

Oid, Oid Los Vivientes is een concert met twee gezichten, je zou zelfs kunnen zeggen dat het twee kleine concerten zijn, elk met een eigen sfeer. Voor de pauze klinkt romantische muziek van Rheinberger en Dvorák. De dirigent van Praetorius, Norbert Kunst, schreef een uniek arrangement voor de 5 hymnen van Rheinberger zodat het koor deze kan uitvoeren met de blokfluiten als ‘levend orgel’. Het blokfluitensemble voert verder een bewerking van de serenade voor blazers van Dvořák uit.
Na de pauze barst een Spaans feest los waarin de uitvoering  van "La Justa" (het toernooi) van de Spaanse componist Mateo Flecha het hoogtepunt is. "La Justa" is een zogeheten 'ensalada'. In een 'ensalada' (spaans voor salade) zijn verschillende ingrediënten verwerkt, zoals het verhaal van een toernooi waarbij het welzijn van de mensheid op het spel staat, volksliedjes, imitaties (het koor als blaasorkest, het geluid van paardenhoeven) en (semi-)religieuze fragmenten in het latijn. Koor en blokfluiten wisselen elkaar af en vinden elkaar in speelse en aanstekelijke passages. Kom en hoor de uitkomst van deze spannende strijd: wie wint, goed of kwaad ?

Oid,Oid Los Vivientes werdt mede mogelijk gemaakt door Fonds Cultuurparticipatie, VSBfonds, meerdere sponsors en Vrienden van Con Passione en Praetorius.


Terug naar Programma's.