Telemann

Telemann met Marion Verbruggen

In maart 2010 geven Marion Verbruggen en Blokfluitensemble Praetorius samen een aantal concerten met muziek van Georg Philipp Telemann. Telemann was tijdens zijn leven de beroemdste in Duitsland levende componist en musicus. Zijn grote oeuvre omvat naast opera's en kerkmuziek ook een groot aantal (meer dan 1000) instrumentale werken, zowel kamermuziek als orkestmuziek; jammer genoeg is daar maar een klein deel van bewaard gebleven.

De blokfluit was ten tijde van Telemanns actieve periode een zeer populair instrument. De meeste blokfluitisten zijn grootgebracht met zijn bekende sonates voor altblokfluit en basso continuo. Naast deze bekende werken gebruikte Telemann ook de blokfluit in veel van zijn orkestrale suites en concerto’s. Één van de grootste stukken is wel de Suite in a-moll voor altblokfluit, strijkers en basso continuo. De blokfluit wordt in dit stuk op alle terreinen ten gehore gebracht: uiterst virtuoos, dramatisch, lyrisch, koddig, pastoraal.

Marion Verbruggen

Marion Verbruggen (1950) begon haar studie aan het conservatorium van Amsterdam en studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Door haar solo-optredens in Noord-Amerika, Japan, Afrika, Australië en Europa heeft ze een internationale reputatie verdiend als virtuoze, technisch voortreffelijke speler die de blokfluit zowel sensueel als expressief kan laten klinken. Ze won verscheidene prijzen waaronder de Nicolaď Prijs voor Uitvoeringen van Hedendaagse Nederlandse Muziek, de Erwin Bodky Award voor oude muziek, en de eerste prijs van het blokfluitconcours te Brugge. Ze heeft met het vele ensembles samengewerkt, waaronder Musica Antiqua Köln en het Amsterdam Barok Orkest. Ze geeft masterclasses en workshops over de hele wereld.

 

 

 

Deze concertserie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

VSB Fonds
SNS Reaal
Prins Bernhard Cultuurfonds

 
 

 

 


 

 

Terug naar Programma's.