Korte geschiedenis

Blokfluitensemble Praetorius Leiden is in 1963 opgericht door Piet Kunst, destijds blokfluitdocent aan de Leidse Muziekschool. Hij vond het van groot belang dat acht van zijn meest gevorderde leerlingen de gelegenheid kregen zich verder te ontwikkelen in een ensemble. In je eentje een sonate spelen is leuk, vond hij, maar het gaat bij muziek maken natuurlijk om samenspelen. Het dubbelkwartet dat hij met dit doel heeft opgericht, groeide in een paar jaar tijd uit tot een groep van zestien blokfluitisten.
Het werd een succes. De groep gaf meer en meer concerten, maakte geluidsopnamen, deed mee aan de eerste drie Nederlands-Duitse blokfluitdagen en sleepte iedere keer de eerste prijs in de wacht. Blokfluitensemble Praetorius Leiden was een feit. Piet Kunst is in 1996 overleden. Zijn zoon Norbert Kunst heeft de leiding van het ensemble overgenomen en is op dit moment de stuwende kracht van het geheel. Piet Kunst legde de nadruk op samenspel. Als er voldoende repertoire was, kwam er een uitvoering. Onder Norberts leiding treedt het ensemble meer naar buiten en geeft regelmatig concerten.
Tijdens de viering van Praetorius' 35-jarig bestaan wordt een nieuwe toon gezet. Bij de jubileumconcerten, rond het thema De vier elementen, krijgen niet alleen muzikale maar ook theatrale elementen, als schilderkunst, dans en poŽzie, een belangrijke rol. Praetorius krijgt de smaak te pakken en op dit moment wordt ieder jaar een theatrale productie op de planken gebracht.

Terug naar Geschiedenis.