MEEDOEN!

Video: O leyda Gratiosa

 

Noorderlicht!

Noorderlicht is een voorstelling in Noordse sferen, met Noordse muziek en vertellingen. Verhalenverteller en muzikant Gottfrid van Eck en blokfluitensemble Praetorius brengen verhalen uit de Kalevala, het grootse Finse heldenepos tot leven. Muzikale hoogtepunten zijn de Karelia-suite van de Finse componist Jean Sibelius en de Peer Gynt-suite van de Noor Edvard Grieg.

In de verzen van de Kalevala weerklinken de soms duizend jaar oude ritmes van de Finse volkspoëzie. Dit voorchristelijke epos is in de negentiende eeuw op schrift gesteld door de Finse arts en folklorist Elias Lönnrot. Een scheppingsverhaal waarbij de hemelelementen ontstaan uit brilduikereieren en de strijd om de sampo, een wondervoorwerp dat voorspoed en welvaart brengt, zijn belangrijke onderdelen van de bundeling verhalen. De muziek van de verzen is helaas verloren gegaan, maar de Kalevala heeft de Finse nationale identiteit vormgegeven en is van grote invloed geweest op vele kunstenaars.

Een van hen was Sibelius. Hij verwerkte ook elementen van de traditionele muziek uit Karelië, de streek die nu deels in Finland en deels in Rusland ligt, in zijn stukken. Zijn vroege Karelia-suite met zijn Intermezzo, Ballade en Alla Marcia uit 1893 is daar een prachtig voorbeeld van.

Bij Noordse muziek mag de Peer Gynt-suite niet ontbreken. Deze van oorsprong toneelmuziek schreef componist Edvard Grieg bij het gelijknamige toneelstuk van zijn goede vriend Henrik Ibsen, dat in 1876 in première ging. Het is bij uitstek romantische muziek. De Noorse schrijver Ibsen deed zijn inspiratie op in de ‘Ronde bergen’, een streek in het midden van Noorwegen waar de bevolking elkaar al tijden verhalen vertelde over Peer Gynt, een opschepperige flierefluiter. De kern van het verhaal is de zoektocht naar de waarheid, naar wie je werkelijk bent.

Blokfluitensemble Praetorius brengt beide stukken in een bewerking van Hans-Dieter Michatz. Het ensemble bestaat uit ruim twintig leden die elk verschillende fluiten bespelen, van de allerkleinste sopranino tot de allergrootste sub-contrabasblokfluit. Norbert Kunst (1958) is sinds 1997 dirigent en artistiek leider van Praetorius. Hij studeerde blokfluit, contrabas en fagot aan het Utrechts conservatorium en leidt diverse gezelschappen.

Gottfrid van Eck (Wilde Eend producties) maakt vertelvoorstellingen op maat. In 1998 richt hij trio Vilde Katshke (Jiddisch voor wilde eend) op, een ensemble waarin zijn liefde voor Oosteuropese (joodse) volksverhalen, klezmer en Balkanmuziek samenkomen. Hij is betrokken bij Stadsavonturen, een collectief professionele verhalenvertellers en muzikanten.


 • zaterdag 17 juni 2017
  Zutphen, St. Elisabethkapel, Geweldigershoek 39
  Tijd: 21:00 - 22:15

  Entree:
  Voorverkoop € 11,00 (met kortingscode € 10,00)
  Aan de kassa € 12,50
  kinderen tot en met 12 gratis

 • zaterdag 24 juni 2017
  Utrecht kerkennacht, Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8
  verkort programma
  Tijd: ca. 21:45

  Entree: Vrijwillige bijdrage

 • zondag 25 juni 2017
  Vrije School Mareland, Maresingel 19, Leiden
  Tijd: 15:30-16:45

  Entree:
  Voorverkoop € 11,00 (met kortingscode € 10,00)
  Aan de kassa € 12,50
  kinderen tot en met 12 gratis

Komende concerten zie onze agenda

Lijkt het je leuk om op de hoogte gehouden te worden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Blokfluitensemble Praetorius Leiden

Praetorius is opgericht in 1963, toen blokfluitdocent en didacticus Piet Kunst van Streekmuziekschool Leiden en omstreken een dubbelkwartet formeerde met een achttal vergevorderde blokfluitleerlingen. In de loop der tijd heeft dit dubbelkwartet zich uitgebreid tot een ensemble van ongeveer vijfentwintig blokfluitisten. Het ensemble is sinds 1989 een zelfstandige vereniging en staat vanaf 1996 onder leiding van Piets zoon Norbert Kunst.

Blokfluitensemble Praetorius Leiden speelt muziek uit alle tijdperken. Composities uit de twintigste eeuw, werken uit de renaissance en barok, maar ook werken uit de romantiek. Veel van deze werken zijn speciaal voor Praetorius gearrangeerd. Praetorius maakt hiervoor gebruik van een hele reeks aan verschillende blokfluiten: van sopranino tot sub-contrabas. Met deze instrumenten kan in verschillende bezetting gespeeld worden: hoog, het zogenaamde 4-voets register (sopraan – alt – tenor – bas) en laag, het 8-voets register (tenor – bas – grootbas – contrabas). Door deze registers afzonderlijk of juist samen te gebruiken, wordt een grote variatie aan klankkleuren mogelijk.

Door de tijd heen heeft Praetorius vele leuke, vernieuwende en spannende concerten en muziektheater voorstellingen neergezet. Waaronder het programma ´Fandango´ in 2008 waarin verschillende muziekverzamelingen van de Spaanse hertogen een rol speelden en dat afgesloten werd door het spetterende ´Tre Fontane´. In het project ´Ruimte´ in 2007 nam Praetorius letterlijk de ruimte voor een feestelijke Vesper ter ere van Johannes de Doper. Het publiek zat in het midden van de zaal tussen de drie koren, de zogenaamde ´Cori Spezzati´, die op ruime afstand van elkaar speelden.

Naast deze wat gedurfdere muziek keuzes worden ook de klassiekers niet geschuwd. Zo werden in 2009 de bekende componisten Bach en Buxtehude tegenover elkaar gezet in samenwerking met organist Stephen Taylor. In het programma ´Countering Händel´ zette Praetorius in 2009 samen met zanger Jan Kullman en mimespeler Hakim Traïdia een mooie muziektheatervoorstelling neer. Het programma bestond uit muziek uit de bekende opera´s van Händel: ´Agrippina´ en ´Rinaldo´. En ten slotte, de samenwerking met blokfluitiste Marion Verbruggen was een lang gekoesterde wens van het ensemble. In 2010 soleerde zij in de bekende A-moll Suite van Telemann met Praetorius als orkest.