Nieuwe tranen om oude schuld

De Passietijd voor Pasen heeft vele componisten geïnspireerd tot prachtige muziek. Blokfluitensemble Praetorius brengt op 11 en 12 maart een Passieconcert onder de titel ‘Nieuwe tranen om oude schuld’. Samen met de zangers van Capella del arte Vocale en verteller Dick van Teijlingen vertolkt Praetorius het lijden van Petrus aan de hand van de ‘Lagrime di San Pietro’ van Orlando di Lasso (1532-1594).

Deze cyclus van 20 madrigalen en een afsluitend motet was Lasso’s zwanenzang. Hij rondde het drie weken voor zijn dood af en heeft het zelf nooit meer horen uitvoeren. In de Lagrime staan de tranen van Petrus centraal, zijn berouw over zijn verloochening van Christus. De getallen drie en zeven spelen een symbolische rol in het werk: de haan die driemaal kraaide, de Drieëenheid, de zeven smarten van Maria. Het werk bestaat dan ook uit drie delen van elk zeven korte composities, en het geheel is zevenstemmig.

De zangers van Capella del arte Vocale en de renaissance instrumenten waarvan Praetorius gebruikmaakt, vullen elkaar in dit magistrale werk prachtig aan.

Lees hier meer over de dichter van de Tranen –Luigi Tansillo

 

Terug naar Programma's