Antonio Praetorius

Op 17 en 19 december 2003 presenteerde Blokfluitensemble Praetorius Leiden in samenwerking met blokfluitiste Saskia Coolen en zanger Wilfred Reneman een programma met werk van Antonio Vivaldi. Daarin kan het magistrale natuurlijk niet ontbreken. Blokfluitensemble Praetorius brengt een unieke bewerking van De vier jaargetijden, waarbij de oorspronkelijke instrumenten worden vervangen door blokfluiten in alle soorten en maten. De kracht van De vier Jaargetijden blijft onveranderd overeind, hoewel de klankkleur volstrekt verschillend is.

Vivaldi en Praetorius laten vervolgens vogels zingen, honden blaffen, ijs dooien, mensen kleumen en de zon branden. Een en ander is te volgen in de sonnetten die bij De vier jaargetijden horen. Vanzelfsprekend zijn de teksten opgenomen in het programmaboekje. De solopartij kwam voor rekening van Saskia Coolen, docent aan het Amsterdams Conservatorium en reeds jaren lid van Camerata Trajectina.


Na de wereldlijke, instrumentale muziek uit De vier Jaargetijden speelde Praetorius eveneens het Salve Regina van Vivaldi. Deze eeuwenoude lofzang voor Maria is door talloze componisten bewerkt en is ook door Antonio Vivaldi in twee versies getoonzet. In een bewerking die, net als De vier Jaargetijden, speciaal voor Blokfluitensemble Praetorius Leiden is gemaakt, werd de zangstem vertolkt door de altus Wilfred Reneman. In zijn hoedanigheid als componist maakte hij eerder twee werken voor Praetorius: Susko Erroberrak en Spaanse Dansen.


Terug naar Programma's.