Les Hollandais volants

De Hollanders komen eraan! Kan het stereotieper dan hiervoor een beeld te kiezen dat met water te maken heeft? In lang vervlogen tijden, doorkruisten zeelieden het ruime sop naar Oost-Indië. En dat ging bepaald niet zonder angst gepaard. Want, stel dat schipper en bemanning bij Afrika de Vliegende Hollander zouden tegenkomen... Het spookschip dat bij iedereen ontzag oproept en dat volgens overlevering ronddoolt bij Kaap de Goede Hoop. Dat met bolle zeilen recht tegen de wind in kan varen, dwars door andere schepen heen.

Johannes E. Moeller: The flying Dutchman

Dit volledig Nederlandse programma is voor het eerst uitgevoerd tijdens het Quatrième Festival Les Journées de la flûte à bec 2005 in Montreal, Canada. Geïnspireerd door de pioniersgeest die uit dit thema spreekt, verzorgt Blokfluitensemble Praetorius onder leiding van Norbert Kunst het programma Les Hollandais Volants – Frans voor “De vliegende Hollanders”. Het accent ligt op werken van Leidse en Haagse componisten uit de zestiende en zeventiende eeuw. Er klinken composities van Cornelis Schuyt, Madrigalen van Schuyt aangevuld met een orgelconcert van Christian Ruppe (bewerkt tot een concert voor het ensemble) en Johann Christian Schickhardt. Schuyt en Sweelinck worden gezien als pioniers in de muziekgeschiedenis, levend en werkend in de overgangsfase van Renaissance naar Barok. Leidenaar Schuyt is beroemd geworden als componist van orgelmuziek, waarbij hij Venetiaanse stijlelementen naar Nederland bracht. Saillant detail is dat Blokfluitensemble Praetorius ook als thuisbasis Leiden heeft. Sweelinck verwerft in binnen- en buitenland bekendheid met zijn vocale en instrumentale composities en is vermaard als compositie- en orgelpedagoog. Johann Christian Schickhardt is geen Nederlander van geboorte, maar is wel in Leiden begraven.

Beroemd is ook de opera Der fliegende Holländer van Richard Wagner. Daarin heeft hij het principe van het leitmotief gebruikt om het beruchte spookschip aan te kondigen.

Genoeg ingrediënten voor een avontuurlijk concertprogramma. Wie weet komen de luisteraars bij Les Hollandais Volants wel oog in oog te staan met de Vliegende Hollander. Misschien komt Wagner wel langs… Maar je weet het nooit van te voren!


Terug naar Programma's.