Een week Joodse muziek op blokfluit

Synagoge te Lochem Voor zijn nieuwste serie concerten heeft Praetorius zich verdiept in verschillende stijlen van de Joodse muziek: Sefardisch, Jiddisch en klezmer. Daarnaast zal er muziek klinken van de 17e eeuwse Italiaanse rabbi en componist Salomon Rossi.

Tijdens het concert wordt u voor een week meegenomen door een rabbi. Hij zal vertellen over de alledaagse gebeurtenissen die hij meemaakt: de geboorte van een kind, een Joods huwelijk en een begrafenis. Praetorius voorziet de gebeurtenissen van bijpassende muziek uit verschillende Joodse tradities. Bariton Ken Gould is een chazzan (voorzanger tijdens de Joodse eredienst) en zal een aantal liederen zingen tijdens het concert.

Praetorius heeft in het verleden al meermalen Spaanse Renaissance muziek vertolkt. Dat krijgt in dit project een vervolg in de Sefardische liederen die in dit programma ten gehore gebracht zullen worden. Zangeres Carolien Devilee en percussionist en nay-speler Sattar Al-Saadi verlenen hier hun medewerking aan. De Sefardische muziek heeft zijn oorsprong in de samenleving van Arabieren, Joden en katholieken in het zuiden van Spanje van de 8e tot en met 15e eeuw. De liederen gaan over allerlei facetten van het (Joodse) leven zoals de liefde, bruiloften en geboortes. De taal van deze Spaans/Portugees-Joodse liederen is het 'Ladino', een vermenging van oud-Castiliaans met Hebreeuws.

Klezmer en Jiddische muziek komen uit de Joodse cultuur in Oost-Europa. De melodien zijn altijd erg expressief, en kunnen tegelijkertijd opgewekt en weemoedig klinken. Naast vocale muziek, bestaat er veel instrumentele dansmuziek en luistermuziek, en Praetorius zal een paar prachtige stukken laten horen.

 

Terug naar programma's