NACHTWACHT!

Een van de grootste schilders uit de Gouden Eeuw is de Nederlander Rembrandt van Rijn. Rembrandt werd geboren op 15 juli 1606 in Leiden, als zoon van een molenaar, en zou in 2006 vierhonderd jaar zijn geworden. Om deze reden is 2006 uitgeroepen tot Rembrandtjaar! Blokfluitensemble Praetorius wil op muzikale wijze bijdragen aan de viering van dit heuglijke feit en zal het jaar muzikaal openen met het programma NACHTWACHT!

flyern8w8

In NACHTWACHT! wordt het begin van het leven van Rembrandt gesymboliseerd. Er klinkt muziek die ook in Rembrandts kinderjaren heeft geklonken en die hij misschien wel eens heeft gehoord. Jan Pieterszoon Sweelinck is met name bekend geworden om zijn Madrigalen, schitterende vocale werken die door Praetorius met zang en fluitspel worden uitgevoerd. Daarnaast ontbreken de instrumentale Paduanes en Gagliarda's van de Leidenaar Cornelis Schuyt natuurlijk niet. Het geheel zal uitgevoerd worden op een consort Renaissance-blokfluiten. Praetorius is daarmee wereldwijd een unicum!

logoL&R

De klanken uit Rembrandts tijd zullen worden aangevuld met moderne compositie, geÔnspireerd op de muziekpraktijk uit de Renaissance. Verder wordt samengewerkt met Andrea Leine en Harijono Roebana. Als Leine & Roebana maken zij sinds 1989 eigenzinnige choreografieŽn in een grillige danstaal, waarbij zij steeds zoeken naar een nieuwe relatie tussen muziek en dans.

De moderne interpretaties van de gekostumeerde dansen uit de Renaissance en klanken uit vervlogen tijden in NACHTWACHT! zijn een lust voor oog en oor!