Noorderlicht!

Noorderlicht is een voorstelling in Noordse sferen, met Noordse muziek en vertellingen. Verhalenverteller en muzikant Gottfrid van Eck en blokfluitensemble Praetorius brengen verhalen uit de Kalevala, het grootse Finse heldenepos tot leven. Muzikale hoogtepunten zijn de Karelia-suite van de Finse componist Jean Sibelius en de Peer Gynt-suite van de Noor Edvard Grieg.

In de verzen van de Kalevala weerklinken de soms duizend jaar oude ritmes van de Finse volkspoëzie. Dit voorchristelijke epos is in de negentiende eeuw op schrift gesteld door de Finse arts en folklorist Elias Lönnrot. Een scheppingsverhaal waarbij de hemelelementen ontstaan uit brilduikereieren en de strijd om de sampo, een wondervoorwerp dat voorspoed en welvaart brengt, zijn belangrijke onderdelen van de bundeling verhalen. De muziek van de verzen is helaas verloren gegaan, maar de Kalevala heeft de Finse nationale identiteit vormgegeven en is van grote invloed geweest op vele kunstenaars.

Een van hen was Sibelius. Hij verwerkte ook elementen van de traditionele muziek uit Karelië, de streek die nu deels in Finland en deels in Rusland ligt, in zijn stukken. Zijn vroege Karelia-suite met zijn Intermezzo, Ballade en Alla Marcia uit 1893 is daar een prachtig voorbeeld van.

Bij Noordse muziek mag de Peer Gynt-suite niet ontbreken. Deze van oorsprong toneelmuziek schreef componist Edvard Grieg bij het gelijknamige toneelstuk van zijn goede vriend Henrik Ibsen, dat in 1876 in première ging. Het is bij uitstek romantische muziek. De Noorse schrijver Ibsen deed zijn inspiratie op in de ‘Ronde bergen’, een streek in het midden van Noorwegen waar de bevolking elkaar al tijden verhalen vertelde over Peer Gynt, een opschepperige flierefluiter. De kern van het verhaal is de zoektocht naar de waarheid, naar wie je werkelijk bent.

Blokfluitensemble Praetorius brengt beide stukken in een bewerking van Hans-Dieter Michatz. Het ensemble bestaat uit ruim twintig leden die elk verschillende fluiten bespelen, van de allerkleinste sopranino tot de allergrootste sub-contrabasblokfluit. Norbert Kunst (1958) is sinds 1997 dirigent en artistiek leider van Praetorius. Hij studeerde blokfluit, contrabas en fagot aan het Utrechts conservatorium en leidt diverse gezelschappen.

Gottfrid van Eck (Wilde Eend producties) maakt vertelvoorstellingen op maat. In 1998 richt hij trio Vilde Katshke (Jiddisch voor wilde eend) op, een ensemble waarin zijn liefde voor Oosteuropese (joodse) volksverhalen, klezmer en Balkanmuziek samenkomen. Hij is betrokken bij Stadsavonturen, een collectief professionele verhalenvertellers en muzikanten.

 

Terug naar Programma's.