Oh boy! Telemann

In een bijzondere samenwerking met Jongenskoor Rijnmond & Rivierenland en mezzo-sopraan Elsbeth Gerritsen belicht Blokfluitensemble Praetorius een dik 400 jaar oud, typisch Engels muzikaal fenomeen: de Consort Song, een contrastrijke combinatie van maagdelijke zang tegen een intense instrumentale achtergrond.

Spilfiguur in de ontwikkeling van de Consort Song is William Byrd, maar een hele generatie Engelse componisten in het avondland van de 16e en het ochtendgloren van de 17e eeuw, zoals John Jenkins en Thomas Weelkes, heeft zich op dit genre gestort. Vaak was het een consort vedels dat de zangstem(men) ondersteunde en van contrast voorzag. Anno 2010 vervult Blokfluitensemble Praetorius deze rol met de sonoriteit en warme gloed van een groot consort Renaissance blokfluiten.

De consort song was bij uitstek een genre dat gebruikt werd voor elegieën, liefdesliederen en straatscènes. In dit programma worden de songs geplaatst tussen muziek uit de kerk en uitbundige dansmuziek, zodat het 17de eeuwse Londen volledig tot leven komt. Oh Boy!

 

Terug naar programma's

 


Deze concertserie werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Stichting Juriaan H. Andriessen

MAOC Gravin van Byland Stichting

en is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage uit het door het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland beheerde "Catrien Venverloo Fonds"