“Passie voor Passie”

Traditiegetrouw geeft Blokfluitensemble Praetorius ook dit jaar weer een Passie concert, dit keer in samenwerking met een zanger.
Op het programma staat werk van Johann Sebastiaan Bach waarvan we het bekende “Jesu meine Freude” spelen. De koraalmelodie van dit bekende motet is gebaseerd op een melodie van Johann Crüger, een componist die leefde van 1598 tot 1662 en die in zijn tijd veel bekende hymnes schreef.
Uit de Renaissancetijd klinkt muziek van Orlando di Lasso, een Vlaamse zanger en componist. Hij componeerde vele werken waaronder chansons, motetten en madrigalen. Hij zong zo mooi, zo wil het verhaal, dat hij om die reden tot drie maal toe ontvoerd is. En er klinkt muziek van twee Italiaanse componisten uit de late Renaissance, Tomás Luis de Victoria en Carlo Gesualda.
In het programma dat Praetorius laat horen, klinken de thema’s uit de de 40 Dagentijd , de intocht in Jeruzalem, Witte Donderdag en Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.  Dit alles uitgevoerd op de sonore klank van ons consort Renaissanceblokfluiten.

 

Terug naar programma's