WEEN!

Rembrandt_Berouw_PetrusDe thematiek van het lijdensverhaal van Christus heeft vele kunstenaars door de eeuwen heen geďnspireerd. Luigi Tansillo (1510-1568) schreef een verzameling dramatische en intense gedichten waarin Petrus het berouw over zijn verloochening van Christus in diverse emotionele stadia ondergaat. Orlando di Lasso maakte in 1594 een muzikale vertaling van twintig van deze “tranen” en voegde er een Latijns motet aan toe waarin Christus ons mensen vanaf het kruis direct toespreekt om Zijn lichamelijk lijden te aanschouwen, dat echter altijd nog minder pijnlijk aanvoelt dan onze ondankbaarheid. Alle 21 motetten zijn liefst zevenstemmig, waardoor de inhoud zo mogelijk nog intenser bij de luisteraar binnenkomt.

Ongeveer een jaar eerder, in 1593, zette Leonhard Lechner het lijdensverhaal volgens het evangelie van Johannes op muziek. Hij koos hierbij voor de doorzichtiger eenvoud van vierstemmigheid. Het sterfjaar van Lechner, 1606, is het geboortejaar van Rembrandt van Rijn, die zich ook regelmatig liet inspireren door het lijdensverhaal, zoals voor deze ets, genaamd “Het berouw van Petrus”.

Onder leiding van Norbert Kunst zullen de Lagrime di San Pietro van Lassus en de Johannes Passion van Lechner vertolkt worden door sopraan Mary Hubell, altus Enico Kin-chi Luk, tenor Dick Valk en bas Richard Keen, samen met Blokfluitensemble Praetorius. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een uitzonderlijk consort Renaissance-blokfluiten. De klanken van Lassus en Lechner zullen worden omlijst door een aantal etsen van Rembrandt met de Lijdensverhaal als onderwerp.

flyer WEEN!

Terug naar Programma's.

Deze concertserie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen
van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten,
het KF Heinfonds, en de gemeente Leiden.

logo_FAPK
logo_FAPK
logo_FAPK