Op 31 oktober 1517 publiceerde de monnik Maarten Luther 95 baanbrekende over de misstanden in de kerk en samenleving. Vijfhonderd jaar later hebben Leidenaren hun 95 eigen stellingen opgesteld. Een Leidse Luther en zijn vrienden spijkeren deze stellingen onder grote belangstelling op de deur van de Evangelisch-Lutherse Kerk, op de avond van 31 oktober 2017.

Praetorius verzorgt deze avond een prachtig concert in samenwerking met de Sloveense tenor en solist Uroš Petrač (van het Groot Omroepkoor). Op het programma staat muziek uit de tijd van Luther (Christobal de Morales, Josquin des Prez, Vincenzo Ruffo en het lied ‘Ein feste Burg’ van diverse componisten) en van Luthers grote erfopvolger, Johann Sebastian Bach.

Het concert wordt afgewisseld met twee korte lezingen. Religie-wetenschapper en Lutherkenner Mariecke van den Berg plaatst Luthers stellingen in hun context en trekt de lijn door naar het nu. Oud-wethouder van Leiden Jan-Jaap de Haan legt uit wat de ingestuurde stellingen van dit project over Leiden en haar bewoners vertellen.

 

concerten solist

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *