Tijdens Kunstmaand Ameland brengen Praetorius en verhalenverteller en muzikant Gottfrid van Eck een muzikale voorstelling in Noordse sferen. Verhalen uit de Kalevala, het grootse Finse heldenepos komen tot leven. Muzikale hoogtepunten zijn de op volksmuziek geïnspireerde Karelia-suite van de Finse componist Jean Sibelius en de romantische Peer Gynt-suite van de Noor Edvard Grieg. Kunstmaand Ameland trekt ieder jaar vele bezoekers naar dit prachtige waddeneiland. Het prachtige Nederlands-Hervormde kerkje in Hollum zat op deze avond op 2 november 2017 afgeladen vol.

In de verzen van de Kalevala weerklinken de soms duizend jaar oude ritmes van de Finse volkspoëzie. Dit voorchristelijke epos is in de negentiende eeuw op schrift gesteld door de Finse arts en folklorist Elias Lönnrot. Een scheppingsverhaal waarbij de hemelelementen ontstaan uit brilduikereieren en de strijd om de sampo, een wondervoorwerp dat voorspoed en welvaart brengt, zijn belangrijke onderdelen van de bundeling verhalen. De muziek van de verzen is helaas verloren gegaan, maar de Kalevala heeft de Finse nationale identiteit vormgegeven en is van grote invloed geweest op vele kunstenaars.

Een van hen was Sibelius. Hij verwerkte ook elementen van de traditionele muziek uit Karelië, de streek die nu deels in Finland en deels in Rusland ligt, in zijn stukken. Zijn vroege Karelia-suite met zijn Intermezzo, Ballade en Alla Marcia uit 1893 is daar een prachtig voorbeeld van.

Bij Noordse muziek mag de Peer Gynt-suite niet ontbreken. Deze van oorsprong toneelmuziek schreef componist Edvard Grieg bij het gelijknamige toneelstuk van zijn goede vriend Henrik Ibsen, dat in 1876 in première ging. Het is bij uitstek romantische muziek. De Noorse schrijver Ibsen deed zijn inspiratie op in de ‘Ronde bergen’, een streek in het midden van Noorwegen waar de bevolking elkaar al tijden verhalen vertelde over Peer Gynt, een opschepperige flierefluiter. De kern van het verhaal is de zoektocht naar de waarheid, naar wie je werkelijk bent. Blokfluitensemble Praetorius brengt beide stukken in een bewerking van Hans-Dieter Michatz.

De voorstelling Noorderlicht werd eerder gespeeld in juni tijdens de Utrechtse Kerkennacht, in de Elisabethkapel in Zutphen en op de Vrije School Mareland in Leiden.

 

concerten festival Noorderlicht

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *