Thomas Crecquillon is een van de componisten wiens werken zullen klinken tijdens het Schuytfestival, een driedaags muziekfestival rondom het muzikale leven van stadscomponist Cornelis Schuyt. Deze Vlaamse polyfonist was muzikant aan het hof van keizer Karel V en heeft – anders dan zijn tijdgenoten – Vlaanderen nooit verruild voor het in die tijd bij musici zo populaire Italië.

Crecquillon componeerde twaalf missen, honderd motetten en vele chansons, die behoren tot het beste van de late Renaissancemuziek uit de Nederlanden. Zijn werken werden dan ook opgenomen in de Leidse Koorboeken, waaruit in de Pieterskerk voor de Reformatie meerdere malen per dag werd gezongen. Tijdens de beeldenstorm redde het krachtdadig optreden van de autoriteiten deze muzikale erfstukken, en ook de roerige periode daarna, toen katholieke diensten verboden waren, kwamen zes exemplaren ongeschonden door. Zo kunnen we ook nu nog laten horen wat er destijds in de Pieterskerk geklonken heeft.

 

Crecquillons stijl is verwant aan die van zijn tijdgenoot Josquin des Prez en kenmerkt zich door lange, complexe maar zeer soepele melodische lijnen, waarin de ene stem de andere imiteert. In zijn tijd was hij een van de beroemdste Vlaamse polyfonisten. Hoe terecht dat was, kunt u horen tijdens het concert op 10 juni. Volg het programma op www.schuytfestival.nl

 

Lees hier ( www.leidsekoorboeken.nl) meer over de bijzondere geschiedenis van de Leidse Koorboeken.

componisten Schuytfestival

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *