Beroemde componisten legden er hun ziel en zaligheid in en maakten er vaak maar één van: het requiem. Blokfluitensemble Praetorius uit Leiden brengt in deze concertserie in februari 2019 verschillende delen van requiems in een muzikaal ‘pasticcio’ bijeen, van de renaissance tot de romantiek.

Van de serene, mystieke en geheimzinnige sfeer van het werk van Jean Richafort en de missen van de Italiaanse Vincenzo Ruffo voeren we u langs het in zijn tijd immens populaire Messe des Morts van Jean Gilles, naar het bekende en zo ontroerend mooie requiem van Wolfgang Amadeus Mozart.

Ieder requiem weerspiegelt zo de heersende visie op de dood en het hiernamaals. Het is juist deze verschuivende verhouding tot de dood en het geloof in het zieleheil, die Praetorius in het concertprogramma “Requiem” naar voren wil laten komen.

Praetorius voert dit programma uit met een zanger als solist. Lyrisch tenor Uros Petrac is helaas langdurig uitgevallen wegens ziekte, maar zal vervangen worden.

concerten Requiem

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *