Back to the top

Ensemble

Blokfluitensemble Praetorius is een vereniging van getalenteerde blokfluitisten die gezamenlijk musiceren en zich onder deskundige muzikale leiding verder ontwikkelen. We willen de bekendheid bij het publiek van muziek voor blokfluitensemble vergroten en geven een aantal concerten per jaar.

Geschiedenis

Praetorius is opgericht in 1963, toen blokfluitdocent en didacticus Piet Kunst van Streekmuziekschool Leiden en omstreken een dubbelkwartet formeerde met een achttal vergevorderde blokfluitleerlingen. In de loop der tijd heeft dit dubbelkwartet zich uitgebreid tot een ensemble van twintig tot vijfentwintig blokfluitisten. Het ensemble is sinds 1989 een zelfstandige vereniging en staat vanaf 1996 onder leiding van Piets zoon Norbert Kunst.

Piet Kunst in 1994

Blokfluitensemble Praetorius speelt muziek uit alle tijdperken. Composities uit de twintigste eeuw, werken uit de Renaissance en Barok, maar ook werken uit de Romantiek. Veel van deze werken zijn speciaal voor Praetorius gearrangeerd. Praetorius maakt hiervoor gebruik van een hele reeks aan verschillende blokfluiten: van sopranino tot sub-contrabas. Met deze instrumenten kan in verschillende bezetting gespeeld worden: hoog, het zogenaamde 4-voets register (sopraan – alt – tenor – bas) en laag, het 8-voets register (tenor – bas – grootbas – contrabas). Door deze registers afzonderlijk of juist samen te gebruiken, wordt een grote variatie aan klankkleuren mogelijk.

Eenheid van klank is mogelijk gemaakt doordat Praetorius een set gelijksoortige (moderne) blokfluiten bespeelt. Voor het uitvoeren van renaissance repertoire heeft het Praetorius  de beschikking over een set gehuurde renaissance-instrumenten.

Hoogtepunten

Door de tijd heen heeft Praetorius vele leuke, vernieuwende en spannende concerten en muziektheatervoorstellingen neergezet. We noemen hier enkel een paar hoogtepunten uit de afgelopen jaren.

March & Swing, muziektheater in 2003

In het project “Ruimte” in 2007 nam Praetorius letterlijk de ruimte voor een feestelijke Vesper ter ere van Johannes de Doper. Het publiek zat in het midden van de zaal tussen de drie koren, de zogenaamde “Cori Spezzati”, die op ruime afstand van elkaar speelden. In 2010 ging een lang gekoesterde wens in vervulling in de vorm van de samenwerking met blokfluitiste Marion Verbruggen. Zij soleerde in de bekende A-moll Suite van Telemann met Praetorius als orkest.

2013 was het jaar van het 50-jarig jubileum van Praetorius, voor welke gelegenheid het jubileumboek “50 Jaar Blokfluitensemble Praetorius 1963-2013“ verschenen is. In het kader van het jubileum werd het project “50!” gespeeld tijdens de reünistendag op 30 november 2013. Aansluitend werd een concert gespeeld in de Lutherse kerk waar muziek uit de geschiedenis van Praetorius ten gehore werd gebracht, aangevuld met nieuwe composities van diverse jonge componisten. Medewerking werd verleend door Gottfrid van Eck en countertenor Gary Boyce.

Hoogtepunt van 2016 was het mede door Praetorius in Leiden georganiseerde festival “Sleutels tot Schuyt”, dat gewijd was aan de in 1616 in Leiden overleden componist Cornelis Schuyt. Wegens het grote succes van dit evenement werd “Leiden stad van muziek” opnieuw in het zonnetje gezet in 2018 tijdens de tweede editie van dit festival. De burgemeester van Leiden onthulde tijdens dit festival een bronzen herinneringsplaquette aan Cornelis Schuyt in de Pieterskerk.

In 2020 stond er een derde editie op stapel, maar deze kon door de pandemie helaas niet doorgaan. 

Nieuw publiek

Naast deze eigen producties levert Praetorius sinds een aantal jaren een bijdrage aan de jaarlijkse Open Monumentendag, meestal op een historische locatie in Leiden. Dit zijn optredens waar we ook potentieel nieuw publiek ontmoeten. Ook educatieve concerten vormen een onderdeel van de activiteiten van Praetorius. Zo heeft Praetorius in 2015 een workshop en concert verzorgd in samenwerking met de muziekschool Rijssen en omstreken. Het ensemble speelde in 2017 een deel van het programma “Noorderlicht” op de open dag van Muziekschool Zutphen én het bracht ditzelfde programma ook op Ameland tijdens de Kunstmaand.

Het ensemble in 2007

Leden

Het huidige Blokfluitensemble Praetorius Leiden is een compleet blokfluit(kamer)orkest bestaande uit ongeveer 20 tot 25 gevorderde amateurmusici. Werving van nieuwe leden blijft een belangrijk aandachtspunt voor de vereniging. Praetorius kent een brede leeftijdsspreiding en heeft ook veel leden die het ensemble al zeer lang trouw zijn. Dit geeft ook aan wat de verbondenheid binnen het ensemble is en dat spelen in Praetorius voor leden muzikaal en sociaal plezier brengt.

Vrijwel alle programma’s worden met de volledige bezetting van het ensemble uitgevoerd en afhankelijk van de programmering met solisten (instrumentalisten / zangers) of in samenwerking met een koor of ander muziekgezelschap. De organisatie van de concerten is vaak in handen van Praetorius-leden, maar het ensemble is ook te boeken op grotere evenementen en voor losse concerten of workshops.

Blokfluitensemble Praetorius is ingeschreven in het Verenigingenregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 40448249. Meer informatie over de vereninging.

@Praetorius.nl 2023