De opera’s, madrigalen en kerkmuziek van Claudio Monteverdi staan volop in de belangstelling. Praetorius brengt samen met twee zangers/solisten een gevarieerd programma, ‘Monteverdi’, waarin de veelzijdigheid van de werken van deze Italiaanse componist prachtig tot haar recht komt.

Monteverdi’s oeuvre markeert de overgang van de renaissance met zijn polyfonie naar de harmonie van de barokmuziek. We brengen onder meer de Klaagzang van Ariadne, een van de weinige delen die is overgeleverd van zijn vroege opera over Ariadne. De lamento werd met dit beroemde werk een klassiek onderdeel van opera’s.

Een van de hoogtepunten is het Selva morale e spirituale (Moreel en geestelijk woud), een verzameling Mariavespers die tot de mooiste werken uit de kerkmuziek behoren.

Monteverdi (1567-1643) was in zijn tijd een beroemd en geliefd componist, die in zijn vroege jaren diende aan het hof van de hertog van Mantua. In zijn later jaren was hij maestro di cappella aan de San Marco in Venetië, waarmee hij in feite de muzikale leiding van de stad had. Hij componeerde werken voor alle belangrijke momenten uit het kerkelijk jaar, naast muziek voor staatsbanketten en particuliere opdrachten van andere hoven. Niet al zijn werken zijn bewaard gebleven.

componisten concerten Monteverdi