Met dit bijzondere concert eert Praetorius de oprichter van het blokfluitensemble, Piet Kunst, die 26 jaar geleden overleed. Op het programma werken van oude meesters als J.S. Bach en Charles Gounod, oude muziek van de beide Giovanni’s, da Palestrina en Gabrieli,  evenals werk van hedendaagse componisten als Paul Leenhouts en Theo Abazis. Piet Kunst stelde dit programma zelf nog samen, zijn zoon en huidig dirigent Norbert voerde het op 31 mei 1997 voor het eerst uit in Leiden. 


Het ensemble speelt in een  uitgebreide samenstelling, aangevuld met vele oud-leden die in de loop der jaren Praetorius vormden. Dat geeft een bijzonder rijk orkestgevoel. Van de grote Bach spelen we met vier solisten het Brandenburgs concert nr.2, een van de beroemde werken geschreven voor de keurvorst van Brandenburg. De Petite Symphonie van Charles Gounod is een prachtig en vrolijk werk dat de componist oorspronkelijk maakte voor een harmonie van fluit,  klarinet, hoorn en fagot. De oude muziek van Palestrina en Gabrieli, twee Italiaanse componisten uit de tweede helft van de zestiende eeuw, speelt Praetorius op renaissance-fluiten, in een kleinere bezetting. De twee modernste werken, tot slot, zijn een bijzondere ervaring voor het publiek. Met onder meer geblaas, geklop en getik op de fluiten brengen we The Tale of the Old Saguaro (1996) uit de woestijn van Arizona tot leven, van componist en blokfluitist Leenhouts. In Aquarel (1995) van de Griekse componist Abazis, waarnaar dit concert is vernoemd, schilderen het ensemble en de drie solisten een modern klankbeeld.

blokfluit componisten concerten